Apreciació Musical - Benjamin Britten


Si us agrada la música clàssica, a la xarxa trobareu, a més d'infinitat de concerts, algunes propostes per "apreciar" millor allò que sentim. Això ja ve de lluny.
Un exemple interessant d'esforç per ajudar a apreciar la música és el que va preparar el compositor anglès Benjamin Britten (1913-1976) en finalitzar la segona guerra mundial.
El ministeri d'educació anglès va voler donar formació musical als seus estudiant i li varen encarregar alguna composició que ajudés els estudiants a diferenciar els tons dels diversos grups instrumentals que participen en un concert: els instruments de corda, els de vent de fusta i metall i els de percussió; i també poder distingir el so de cadascun dels instruments. 

Britten es va posar mans a l'obra (mai millor dit). Va buscar alguna composició que l'ajudés a realitzar aquest encàrrec; la peça escollida va ser un fragment de l'òpera Abdelazer del seu admirat compatriota Henry Purcell (1659-1695). 
A partir d'un dels fragments d'aquesta òpera, Britten va composar l'obra "Guia d'orquestra per a joves", que va ser presentada el 1946.
Us proposem escoltar el fragment original de Purcell i després la proposta per a joves de Britten.
Comencem amb el fragment de l'òpera de Purcell. Escolteu aquest vídeo en el segon fragment ( minut 3:35 fins 4:59)En aquests 84 segons que acabem d'escoltar hi ha tot el tema que es repetirà de diverses maneres a l'obra de Britten.
Escolteu, doncs, aquesta peça en la que un tutor anirà explicant les diverses parts amb les quals Britten va assolint el seu objectiu:
1.- Que els joves sàpiguen distingir els 4 grans blocs de l'orquestra (Corda, vent fusta, vent metall i percussió).
2.- El so d'alguns dels principals instruments orquestrals.Per acabar, si voleu escoltar la peça sencera sense les explicacions, ho podeu fer sentint l'orquestra Kölner Philharmonie de la ciutat de alemanya de Colònia:
-------------------

ALTRES RECURSOS SOBRE AQUESTA COMPOSICIÓ.
- Blog Fem Música
- The Young Person's Guide to the Orchestra, en català a la Wikipèdia

Podeu afegir els vostres comentaris a sota

Comentaris