Apreciació Musical: Nessun Dorma, amb el cor i orquestra del Liceu


El cor i l'orquestra del teatre del Liceu han fet aquest vídeo simpàtic i entranyable, cantant Nessun Dorma.
Us donem algunes pistes de la peça:

  • "Nessun dorma" ho podríem traduir per: Ningú no dormi.
  • Forma part de l'òpera Turandot, l'augment de la qual és el que segueix: 

  • L'acció transcorre a la ciutat imperial de Pequín i es basa en una llei cruel decretada per la princesa Turandot, filla de l'emperador, segons la qual es casarà amb la persona de sang reial que resolgui els tres enigmes que ella proposi. Els que no sàpiguen contestar-los, però, perdran el cap. El príncep Calaf, fill del vell rei tàrtar destronat Timur, que també és a Pequín acompanyat per la bella i fidel Liu, se sent fascinat per Turandot i presenta la seva candidatura malgrat les advertències del seu pare i dels tres grotescos funcionaris, Ping, Pang i Pong.

    La prova s'efectua davant l'emperador i de tota la cort, i Calaf resol fàcilment els tres enigmes, la resposta dels quals -l'esperança, la sang, Turandot- està estretament implicada amb la simbologia de l'òpera. Turandot, vençuda però no convençuda, implora al seu pare, l'emperador, que no la lliuri a l'estranger. Calaf, que no vol la princesa per la força i amb odi, renuncia a la victòria i li proposa una altra prova; si abans de l'alba ella aconsegueix saber el seu nom, ell morirà i ella serà lliure. La princesa, aleshores, insta els habitants de Pequín que vetllin per saber el nom del príncep. La situació es fa més dramàtica quan són detinguts Timur i Liu. Aquesta, davant l'interrogatori de Turandot, respon que només ella en sap el nom i, després de ser torturada sense que els digui res, se suïcida (així acaba la partitura de Puccini).

    Quan es queden sols, Calaf aconsegueix abraçar i besar Turandot, que, transfigurada, es rendeix als seus sentiments amorosos. Tanca l'òpera l'anunci de la princesa, davant la cort i la multitud, del nom de l'enamorat: "Il suo nome è... Amor!"


  • En concret es tracta d'una ària: una melodia, en aquest cas cantada, acompanyada per l'orquestra i el cor del Liceu,  que té un valor central dins d'una òpera, cantata o oratori, en la qual el protagonista expressa els seus sentiments o somnis. Mentre es canta l'ària no hi ha cap altra acció a l'escenari.
  • La lletra diu així: 

I aquí el vídeo. Felicitem el cor i orquestra del Liceu, per la feinada que deu representar coordinar aquest montatge i per alegrar-nos el confinament amb aquesta proposta. Gràcies. 
Que el gaudiu


Comentaris